Com fer-se un auto examen per detectar el càncer oral?
Dental • 12 de febrer del 2020
La setmana passada es va celebrar el Dia Mundial Contra el Càncer i avui volem compartir una campanya impulsada pel Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) per a la detecció precoç del càncer oral. El passat 12 de juny, us vam explicar com prevenir-lo i avui volem tornar a incidir en aquest tema tan important donant-vos alguns consells sobre com fer-se un auto examen per detectar aquesta malaltia.
A partir dels 40 anys és important fer una autoexploració cada 6 mesos, que en cap cas ha de substituir la visita al dentista (almenys un cop a l’any). Per fer-se aquesta autoexploració s’han de seguir els següents passos:
1. Tocar-se i observar-se els llavis per dins i per fora. Buscar-hi canvis de color, forma o consistència, comparant tots dos costats de manera minuciosa i ordenada.
2. Fer el mateix amb les genives i mucoses. Buscar-hi els mateixos canvis que ens pas anterior.
3. Treure la llengua i examinar-ne completament el dors, moure-la cap a un costat i cap a l’altre per observar les vores. Buscar-hi alteracions que puguin cridar l’atenció.
4. Alçar la llengua i tocar-se el paladar. Així es podrà veure la cara inferior de la llengua i el sòl de la boca. Palpar-la, des de darrera cap endavant.
5. Examinar-se el coll buscant protuberàncies anormals.
Si la persona detecta una petita ferida, úlcera, bony o placa vermella i/o blanca que no millora en dues setmanes, el més adequat és anar al dentista perquè ho valori. Des del COEC també ens avisen que els principals factors de risc que influeixen en el desenvolupament del càncer oral són el tabac i l’alcohol, i també alguns virus, com el del papil·loma humà (VPH). També és important una bona higiene oral, a més d’una dieta sana i equilibrada, així com tractar adequadament les lesions bucals.