Els protectors bucals per a esportistes

  • Consells   •   9 d’Octubre del 2019

Si us agraden i practiqueu els esports de contacte, us haureu fixat en que cada cop més esportistes porten una “funda de colors” a la boca. Es tracta d’un protector bucal i avui us explicarem per a què serveix.

Protectors dentals per a esportistes a Vilafranca del Penedès

Què és i per a què serveix un protector bucal?

Un protector bucal és un aparell de plàstic flexible que es col·loca a la boca i s’utilitza durant la pràctica d’una activitat esportiva per protegir-la de possibles lesions. Malgrat que d’entrada sembla que la protecció sigui només per evitar fractures de les dents, el cert és que aquests aparells també prevenen danys en els teixits tous com les genives, la llengua, paladar, així com en els óssos de la mandíbula i el crani.

Quan s’utilitza?

Certament, els esports en els que habitualment s’utilitzen són els de contacte, com les arts marcials, la boxa o el rugbi, però seria convenient fer-ne ús en la majoria dels esports en els que es puguin provocar caigudes, com el futbol, el bàsquet o l’hoquei, ja que, en aquests casos, també es poden produir fractures maxil·lofacials.

Quins tipus hi ha?

Un dels factors que determinarà l’efectivitat dels protectors bucals és que s’ajustin perfectament a cada boca, ja sigui d’un adult o d’un infant. Existeixen tres tipus de protectors: els estàndard (són els més econòmics, però no s’adapten gaire bé), semi-adaptables (són prefabricats, però permeten certes adaptacions) i personalitzats (són els més eficients ja que es fan a mida a partir d’uns motlles de la boca de cada pacient).

Com veieu, hi ha opcions per tots els gustos, però de totes maneres, és recomanable que consulteu el vostre dentista perquè us pugui aconsellar.