La importància del fluor durant la infància

  • Consells   •   30 de setembre del 2020

A

dia d’avui, les càries segueixen sent la infecció bucal més freqüent durant la infància. El fluor protegeix les dents i les fa més fortes i resistents als àcids que generen les bactèries orals, al metabolitzar els sucres dels aliments. Així doncs, el fluor és un mineral que pot ajudar a enfortir l’esmalt de les dents i a evitar les càries, però cal administrar-lo correctament.

El fluor a la infància

A dia d’avui, les càries segueixen sent la infecció bucal més freqüent durant la infància. El fluor protegeix les dents i les fa més fortes i resistents als àcids que generen les bactèries orals, al metabolitzar els sucres dels aliments. Així doncs, el fluor és un mineral que pot ajudar a enfortir l’esmalt de les dents i a evitar les càries, però cal administrar-lo correctament.

A la clínica dental les aplicacions es realitzen amb gels o escumes de major concentració. En casos d’alt risc de càries, també es poden prescriure suplements de fluor.

A casa, les més habituals són les pastes dentífriques, les esbandides bucals i els gels. Es recomana utilitzar una quantitat de pasta de dents amb fluor de la mida d’un gra d’arròs fins als 3 anys d’edat. Posteriorment, per a nens entre 3 i 6 anys, la quantitat recomanada és la de la mida d’un pèsol.

Cal tenir present que un excés de fluor pot arribar a ser contraproduent. Una acumulació excessiva d’aquest mineral pot provocar fluorosi, que es caracteritza per l’aparició de petites taques a les dents. En casos extrems, pot fins i tot arribar a danyar l’esmalt dental.

A part dels tractaments específicament dentals, com sempre és aconsellable seguir una bona dieta ja que, en el cas de les dents, una dieta rica en calci i vitamina D ajuda a mantenir-les més sanes. També resulta molt eficaç suprimir de la dieta els aliments amb sucre afegit, com llaminadures, caramels o refrescs.

Per acabar, acudir a les revisions periòdiques amb el vostre dentista de confiança farà que els vostres fills i filles puguin lluir sempre el seu millor somriure, sa i bonic.