Què són i per què serveixen els retenidors Post-Ortodòncia?

  • Consells   •   19 de novembre del 2020

E

ls tractaments d’ortodòncia solen durar entre un i tres anys, un període en el qual les revisions periòdiques i la constància resulten imprescindibles. Quan es corregeix la mossegada, les dents llueixen més boniques i alineades, però segueixen sense estar estabilitzades en les seves noves posicions. L’os i els lligaments necessiten temps per ajustar i mantenir les dents al seu lloc de forma segura.

Els aparells ortodòntics apliquen forces mecàniques sobre les dents per desencadenar canvis en els lligaments i l’os que permetin el desplaçament. Aquest procés és lent i es planeja amb cura, perquè les dents acabin desplaçant-se a la posició correcta.

Un cop aquest procés ja ha finalitzat i es procedeix a retirar l’ortodòncia, el següent pas és el manteniment dels resultats obtinguts amb retenidors. L’ús de retenidors després de l’ortodòncia és una part essencial de la cura continua de les dents i el seu objectiu és mantenir el mateix somriure que l’ortodòncia ha anat formant durant els anys anteriors. Si no fa servir un retenidor en aquest punt del tractament, les dents s’aniran desenfilant poc a poc i tornarà tot a la casella de sortida.

Hi ha dos tipus de retenidors post-ortodòncia: fixos i extraïbles. A l’hora de triar el tipus es solen considerar les necessitats clíniques cas per cas, els desitjos del pacient i el bon fer general que el dentista i el pacient podrien esperar del manteniment del retenidor. 

Com sempre, el més important és posar-se en mans de bons professionals i deixar-nos aconsellar per mantenir el nostre somriure sa i bonic.