VIH i salut bucodental

  • Consells   •   2 de desembre del 2020

E

l dia 1 de desembre va ser el Dia Mundial de Lluita contra la Sida, per aquest motiu volem recordar-vos que encara cal estar alerta contra aquesta malaltia. El virus de la immunodeficiència humana (VIH) és un virus que causa la síndrome de la immunodeficiència adquirida (sida). Aquest virus es contagia de persona a persona a través de contacte sanguini (transfusió de sang, agulles infectades amb VIH) i contacte sexual.

Les malalties de transmissió sexual (STD) són infeccions que poden desenvolupar-se per contacte sexual amb algú que pateix la infecció. Entre els efectes secundaris provocats per aquesta infecció, hi ha els que afecten la salut bucodental.

Els problemes bucals més comuns de les persones que pateixen VIH / SIDA són: berrugues orals, nafres de febre, leucoplàsia pilosa (llengua negra peluda), candidiasi oral i aftes. Altres problemes bucals són: boca seca, la qual pot causar cavitats, i dificultat per menjar i parlar. En el cas de tenir VIH, els canvis en la boca poden reflectir els canvis en l’estat immunitari.

Tal com apunta el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) els dentistes podem ser uns grans aliats, tant en el diagnòstic com en el tractament dels diferents problemes que el VIH pot arribar a ocasionar a la cavitat bucal.

I és que la debilitat del sistema immunitari que es produeix per culpa de la infecció pel VIH té alguns dels seus primers símptomes a la boca, i així ho manifesten més de la meitat dels pacients.